Nothing found
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Végezhetek otthon is HIV tesztet?

Ha aktív szexuális életet élsz, fontos rendszeresen HIV tesztet csináltatnod, hogy ellenőrizd a HIV-státuszodat. De előfordulhat, hogy nem sikerül eljutnod szűrőállomásra, vagy tartasz attól, hogy egy nyilvános szűrőhelyen sérül a biztonságod vagy az anonimitásod.

Néhány országban kapható olyan HIV-teszt, amelyet otthon lehet elvégezni. Ezek nem annyira megbízhatóak, mint a szűrőállomáson végzett vizsgálat, de jobbak, mint ha egyáltalán nem tesztelnéd magad. Tehát ha bármilyen okból nem tudsz vagy akarsz elmenni a szűrőhelyre, ez a második legjobb megoldás.

A legtöbb HIV-teszt csak egy 23-90 napos úgynevezett ablakperiódus után mutatja ki biztosan a vírust. Ha ennél korábban teszteled magad, negatív eredményt kaphatsz akkor is, ha valójában HIV-pozitív vagy. Tehát ha biztosra akarsz menni, az ablakperiódus alatt és után is érdemes tesztet csinálni vagy csináltatni. A házi tesztcsomag leírásában szerepel, mennyi idő után mutatja ki az antitesteket. Ha attól tartasz, hogy az elmúlt 72 órán belül HIV-vírussal kerültél kapcsolatba, fordulj azonnal egészségügyi szakemberhez esemény utáni megelőzésért (PEP).

Jelenleg kétfajta házi HIV-teszt van forgalomban. Az egyiknél a szájüreg dörzsölésével nyálmintát veszel, és a teszt azonnal mutatja az eredményt. A másik változatban vérmintát veszel magadnak, és elküldöd egy laborba vizsgálatra. A Building Healthy Online Communities oldalán több információt találhatsz a tesztekről.

Ha a házi HIV-teszt szerint pozitív vagy, mindenképpen menj el egy szűrőhelyre, hogy érzékenyebb tesztekkel megerősítsék az eredményt. A HIV-teszteknél előfordul az álpozitív eredmény, ezért érdemes újabb tesztet végeztetni egy szűrőállomáson. Ha itt megerősítik a pozitív eredményt, az ott dolgozók segíthetnek abban, hogy elkezdd a kezelést és kapcsolatba lépj segítő csoportokkal. Ha negatív eredményt kapsz, ne feledd továbbra is rendszeresen tesztelni magad. Az egészségügyi szakemberekkel azt is megbeszélheted, érdemes-e elkezdened a PrEP-et, a HIV továbbterjedését megakadályozó gyógyszert.

Napjainkban Európában és az USÁ-ban könnyen hozzájuthatsz házi HIV-teszthez. Itt megnézheted, a te országodban milyen házitesztek kaphatóak. Ha nem szeretnéd otthon tesztelni magad, keresd meg a hozzád legközelebbi szűrőhelyet itt.