Nothing found
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Most tudtam meg, hogy szexuális úton terjedő fertőzésem (STI) van. Hogyan mondjam el a partnere(i)mnek?

Egy pozitív STI-teszt mindig felzaklatja az embert. Fontos, hogy ilyenkor odafigyelj magadra, fizikai és lelkiállapot szempontjából is.

Ennek egyik módja, ha beszélgetsz olyan emberekkel, akik támogatnak. Ha megosztod a státuszodat olyan emberekkel, akikben megbízol, kevésbé fogod egyedül érezni magad a kezelés során.

Ahogyan a saját egészségedre is tudsz vigyázni egy pozitív teszt után, volt partnereidre azzal vigyázol, ha elmondod nekik, hogy esetleg ők is fertőzöttek. Ha beszámolsz nekik arról, hogy te magad pozitív vagy, lehetővé teszed, hogy ők is minél hamarabb tesztet csináltassanak, illetve pozitív eredmény esetén kezelést kapjanak.

Nincs egyértelmű recept arra, hogyan mondd el egy partnerednek, hogy szűrésre kellene mennie vagy kezelést kapnia. Lehet úgy, hogy felhívod a volt partneredet, sms-ezel neki, üzensz neki a Grindr-en vagy személyesen találkoztok. Lehet, hogy cikinek vagy szégyenletesnek érzed azt a tényt, hogy pozitív lettél, vagy félsz, hogy a volt partner rosszul reagál és bántani fog. Sok országban működnek partnerértesítő szolgáltatások az egészségügyi intézményekben, a Building Healthy Online Communities weblapon pedig van egy partnerértesítő oldal. Te döntöd el, hogyan értesíted a partnereidet.