Nothing found
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Мога ли да направя тест за ХИВ вкъщи?

Ако си сексуално активен, редовното тестване за ХИВ е единственият начин да знаеш със сигурност своя статус. Въпреки това, не винаги е лесно да стигнеш до клиника, или може да се притесняваш за неприкосновеността на личния живот или безопасността си в обстановката при тестване за ХИВ.

На някои места е възможно да получиш комплект за тестване за ХИВ, който можеш да направиш сам вкъщи. Комплектите за самоизследване не са толкова точни, колкото тестовете за ХИВ, които се правят в клиника, но самопроверката е по-добре, отколкото да не се тестваш изобщо. Ако по някаква причина не можеш или не искаш да получиш тест за ХИВ в здравно заведение, това е следващото най-добро нещо.

Повечето домашни тестове за ХИВ се нуждаят от между 23 и 90 дни от датата на инфектиране, за да открият ХИВ с точност. През това време е възможно да излезе отрицателен резултат за ХИВ, но всъщност да бъдеш ХИВ-позитивен. Важно е да се тестваш по време на и след този прозорец от време, за да определиш своя ХИВ статус. Материалите, включени в тестовия пакет, ще дадат информация за срока, в който могат да бъдат открити ХИВ антитела. Ако смяташ, че си бил изложен на ХИВ в рамките на последните 72 часа, незабавно говорете с медицинско лице за т.нар. постекспозиционна профилактика.

Понастоящем има два начина за тестване за ХИВ у дома. Първият е комплект за тестване, при който използваш тампон за събиране на проба от слюнка, и с който да видиш незабавни резултати от теста у дома. Вторият начин е да вземеш кръвна проба у дома и да я изпратиш в лаборатория за обработка. Building Healthy Online Communities има по-конкретна информация за тези тестове тук.

Ако резултатите от теста ти покажат, че си ХИВ-позитивен, говори с медицинско лице, което може да ти предложи по-чувствителен тест, за да потвърди резултатите от теста в домашни условия. Понякога тестът за ХИВ може да даде фалшив положителен резултат, така че винаги е най-добре здравен работник да те тества отново. Ако потвърдят положителния резултат от теста, твоят лекар може да ти помогне да започнеш лечението и да се свържеш с други услуги за подпомагане. Ако получиш отрицателен резултат от теста, не забравяй да продължаваш редовното тестване за ХИВ, за да установяваш редовно статуса си. Може също да поискаш да поговориш с лекар за започване на ПрЕП - дневно хапче, което помага за предотвратяване на ХИВ.

Понастоящем комплектите за домашно изследване са лесно достъпни в Европа и САЩ. Разбери кои опции за домашен тест на ХИВ са достъпни за твоята страна тук. Ако домашният комплект за тестване не е подходящ за теб, намери най-близото място за тестове за ХИВ тук.

Recently viewed articles

Related articles