Nothing found
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Kan jeg teste meg for HIV hjemme?

Hvis du er seksuelt aktiv, er regelmessig testing den eneste sikre måten å vite om du er smittet eller ikke. Men det er ikke alltid like enkelt å dra til en klinikk, eller så kan du være bekymret for ivaretakelse av taushetsplikt eller sikkerhet rundt HIV-testingen.

Noen steder kan du be om å få en komplett HIV-test som du kan ta i ditt eget hjem. Slike tester er ikke like pålitelige som de testene som brukes av helsepersonell, men å teste deg selv er bedre enn å ikke teste i det hele tatt. Hvis du av forskjellige grunner ikke kan eller ønsker å HIV-teste deg på en klinikk, er en hjemmetest det nest beste.

De fleste HIV-tester kan oppdage virus 23 til 90 dager etter at du har vært utsatt for smitte. I mellomtiden er det mulig å teste negativt for HIV, selv om du egentlig er HIV-positiv. Det er viktig å teste i denne usikre perioden, den såkalte vindusperioden, og seinere, for å bekrefte HIV-statusen din. I det skriftlige materialet du mottar sammen med HIV-testen vil du kunne lese om tiden det tar før antistoffene kan oppdages. Hvis du tror du har blitt utsatt for smitte de siste 72 timene, skal du snakke med en lege eller annet helseperonell som kan gi deg PEP, post-eksponerings profylakse, umiddelbart.

For tiden er det to måter å teste HIV hjemme. Den første måten er en test hvor du bruker en pinne med myk tupp til å ta en spyttprøve. Denne testen gir svaret med en gang. Den andre måten er en blodprøve hvor du sender den ferdige testen for analyse. Building Healthy Online Communities har mer informasjon om testene her.

Hvis testen din viser at du er HIV-positiv, må du teste deg igjen hos en lege eller annet helsepersonell som kan bekrefte diagnosen. Noen ganger kan en HIV-test gi falsk positiv, så det beste er alltid å la helsepersonell ta en test til. Hvis de bekrefter det positive resultatet, vil de hjelpe deg med medisinering og støttetjenester. Hvis du tester negativt bør du fortsette å teste deg for HIV slik at du alltid vet statusen din. Kanskje bør du også vurdere å begynne med PrEP, en daglig pille som beskytter mot HIV. Helsepersonell kan hjelpe deg med PrEP.

Hjemmetester er tilgjengelige i Europa og USA. For å finne ut hvilke valg du har kan du gå inn her. Hvis det føles feil å ta en hjemmetest, kan du finne en klinikk her.