Nothing found
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hva er samtykke?

Samtykke er en avtale mellom deg selv og andre mennesker hvor dere bestemmer hva dere vil gjøre sammen. I dagliglivet kan vi praktisere samtykke ved å for eksempel spørre en medarbeider om det er greit å klemme eller å fortelle noen vi har møtt på Grindr om hva vi er komfortable med seksuelt.

I seksuelle forhold er samtykke viktig. Ved å samtykke kan folk få det de ønsker seg uten at noen skades. Samtykke handler om åpen kommunikasjon, og det går begge veier: Du får samtykke, og du gir samtykke.

Å få samtykke betyr at du mottar klart uttrykt, entusiastisk bekreftelse på at partneren din føler seg trygg, opplever seg sett, og har det bra.Dette kan skje på flere måter, som ved å spørre ("Kan jeg ta av skjorta di …?") eller ved å komme med forlag ("Jeg har lyst til å kysse deg - er det greit?") Ved å sjekke med partneren din, og å få samtykke, er du sikker på at dere kjenner til og respekterer hverandres grenser.

Ved å gi samtykke lar du partneren din vite at du har det bra og at du synes det som skjer er fint. Du kan gi samtykke verbalt ved å si "ja", og du kan bruke ikke-verbale tegn for å uttrykke at du har det godt.

Det er viktig å huske at samtykke alltid kan trekkes tilbake. Har du noen gang sagt noe til en person på Grindr og så opplevd at alt er annerledes når dere møttes? Du kan når som helst forandre mening. Bare fordi du har gitt samtykke til noe på Grindr, betyr det ikke at du er pliktig til å følge det opp i etterkant. Det som betyr noe, er at både du og partnerne dine fortjener å føle dere respektert og avslappet med det dere gjør sammen.

Sjekk ut denne videoen fra Planned Parenthood for å lære mer om samtykke. Denne listen fra Teen Vogue har eksempler på hvordan det er greit å snakke sammen om samtykke. (Lenke til informasjon på engelsk.)